top of page
  • geirtommyhoset4

Årets teknologiske nyvinninger

Oppdatert: 25. mar.Nytt år = ny teknologi. Det store utstillingsvinduet for ny teknologi er CES (Consumer Electronic Show) i Las Vegas. Ikke mindre enn 4.500 utstillere kjempet om oppmerksomheten fra de drøyt 180.000 besøkende. Innsikteriet har kikket litt nærmere på det vi synes var noen av de mest spennende produktene og tjenestene som ble lansert på CES i år.


Impossible Burger 2.0

En av de store overraskelsene på CES var tilstedeværelsen til Impossible Food! De lanserte Impossible Burger 2.0 – som flere anmeldere (Engadget, Digital Trends, CNET) fremhevet som årets beste nyvinning. Ikke lite imponerende, på en teknologimesse. Den nye burgeren er laget at soya protein i stedet for hvete. Resultatet er mindre fett, ingen kolesterol – og den er glutenfri. Impossible Burger 2.0 ser, lukter, smaker og har konsistensen som en tradisjonell burger. De satser først på distribusjon i utvalgte restauranter før de ruller det ut i dagligvarehandelen i USA. Og, om ikke det er nok. I et intervju med the Spoon forteller administrerende direktør i Impossible Food, Pat Brown, at de jobber med å lage en kjøttfri biff.

The Impossible Burger isn’t a conventional tech product, but it is a feat of engineering. But even more important, Impossible Burger 2.0 is so good that even die-hard carnivores won’t miss beef. That could be a game-changer for society, and the environment. (Caitlin McGarry, tom’s guide)

Futurelight

CES er heller ikke arenaen man tenker på i forhold til utvikling av sport- og fritidsklær. The North Face gjorde seg bemerket med sin nye kolleksjon hvor de lanserte Futurelight. Det er et nytt stoff som er både tynnere og lettere enn tydeligere. Og det er vanntett samtidig som stoffet evner å puste (som de har klart å få til ved å lage små hull i materialet ved hjelp av nanospinning). Stoffet The North Face bruker i produksjonen av Futurelight er 100% resirkulert materiale og inneholder ikke PFC (perflurkarboner) som er vanlig i vannavstøtende produkter. I denne sammenhengen kan vi også nevne at Norrøna har satt seg høye etiske og miljømessige mål hvor de søker å ha en best mulig bærekraftig produksjon.

The North Face med Futurelight og norske Airthings Wave Mini på CES i Las Vegas, januar 2019.


Spesielt hyggelig var det at det norske selskapet Airthings vant innovasjonspris på CES med sin luftmåler Airthings Wave Mini. Her går de mer aggressive mot privatmarkedet, men en rimeligere og noe forenklet måler i forhold til tidligere produkter. Wave Mini måler luftfuktighet, temperatur og VOC (flyktige organiske komponenter). Den lille runde måleren synliggjør resultatene med et enkelt lys som forteller om luftkvaliteten er god, middels eller dårlig.


Sammenleggbar smarttelefon

Royole FlexiPai lanserte et av de cooleste produktene på CES, verdens første sammenleggbare smarttelefon. Den 20 cm lange skjermen kan altså brettes sammen, og i prinsippet fungere både som en telefon og et nettbrett. Tilbakemeldingene på Royole FlexiPai har vært noe varierende. Den er treg å bruke og det tyder på at den fungerer bedre som en telefon enn et nettbrett. Det har bl.a. sammenheng med at den ikke ligger helt flatt i utbrettet tilstand.

It’s the innovation in the screen technology that has us truly excited. The future of smartphones starts here. (TechRadar)

Wearables

Milo Sensors lager armbåndet Proof med sensorer som oppdager ulike kjemikalier i kroppen til brukeren basert på svetten på huden til brukeren. Det spesielle med Proof er at det faktisk klarer å måle alkoholinnholdet i blodet til brukeren.

Matrix PowerWatch 2, Motiv Ring og Withings Move ECG på CES i Las Vegas, januar 2019.


Sportsringen til Motiv har Innsikteriet snakket om tidligere. Den titaninnkapslede ringen sporer både søvn og kondisjon, inkludert trinn, kalorier og distanse. Ringen er vanntett, kommer i 7 ulike størrelser og batteriet har en levetid på tre til fem dager på en ladning. Motiv ringen er noe dyrere enn de mest tradisjonelle armbåndene.


Flere smartklokker ble lansert på CES. Klokkene som fikk størst oppmerksomhet var varianter som søkte å utfordre den dårlige batteritiden på AppleWatch. Withings Move ECG måler helse, aktivitet og søvninformasjon. Designet er enkelt, stilrent og klassisk. Klokka er ikke ladbar og standard batteriet har en levetid på 12 måneder. Matrix PowerWatch 2 lader seg selv, fra brukerens egen kroppsvarme. Laderen ligger i ramma til klokka, som gjør klokka litt klumpete og stor – eller maskulin og tøff.

The Withings Move ECG isn’t the first wearable that lets you take an electrocardiogram, but it does trump the Apple Watch Series 4 by being significantly cheaper at $130 – and, arguably, more stylish. (Max Parker, Trusted Reviews).

Rullbar TV

Er det ett enkelt produkt alle forventer å finne på CES så er det TV. Samsung lanserte MicroLED, en modulær løsning hvor brukeren selv kan plassere TV-flisene som man ønsker. Sony lanserte Z9G modeller med 8K oppløsning og LED-bakbelysning. Men det var LGs flaggskip Signature OLED TV R som tok messen med storm. Det er en supertrynn, 64 tommer stor rullbar TV. Den kan faktisk rulles sammen når den ikke brukes. Det åpner opp for langt større fleksibilitet med hvor man faktisk velger å plassere apparatet. I delvis nedrullet tilstand er TVen i Line View, hvor man har tilgang til ulike apper som musikkstrømming.

A display that’s just 3mm thick, and of course the rollable design, LG’s TV is easily one of the coolest things at CES. (Mashable)

Det at både Samsung, LG og Sony nå støtter Apples AirPlay teknologi fikk også stor oppmerksomhet. For brukerne betyr det at man i fremtiden slipper å gå til anskaffelse av en Apple TV.


Google

Google hadde en stor og dominerende plass på årets CES. De var over alt og hadde en gigantisk stand hvor de promoterte Google Assistant. Noen av de mer spennende løsningene var samarbeidet og partnerskapet med andre selskaper, som Lenovo (en smartklokke med touchscreen, høytalere og utvidet smarthus funksjonalitet), Whirlpool (KitchenAid er en 10 tommer stor touchscreen med stemmestyring, integrert med mat/oppskriftssiden Yummly) samt Samsung og Sonos (mulighet for å styre enhetene med stemmestyring). Google Assistant har også økt funksjonaliteten på Google Maps. Nå er det mulig å bruke assistenten til å finne nærmeste bensinstasjon eller svare på tekstmeldinger. Men, assistenten vil ikke vise deg teksten på det du sier for å unngå konflikt med sjåførens oppmerksomhet. I Innsikteriet er vi usikre på om den utvidede funksjonalitet i Google Maps er i tråd med Statens Vegvesens siste kampanje: Takk for oppmerksomheten. Bruk av kart og navigasjonssystemer er en av de viktigste årsakene til uoppmerksomhet i trafikken.

Lenovo Smart Clock og Kohler Numi toalett 2.0 på CES i Las Vegas, januar 2019.


Sci-fi toalettet

Mange av produktene på CES kommer aldri lengre enn prototype stadiet. Innsikteriet er usikre på om Kohler Numi toalett 2.0 vil nå massemarkedet. Toalettet åpner og senker lokket automatisk. Det har automatisk spyling og toalettsetet er oppvarmet slik at du ikke trenger å sette deg på en iskaldt toalettsete. Ikke nok med det. Amazon Alexa er også innebygd. Det er nok flere personer enn oss som vil stille seg spørsmålet om vi trenger stemmestyring i denne situasjonen.

Comments


bottom of page