top of page
  • geirtommyhoset4

Hvor “grønt” er vi klar for?

Oppdatert: 19. mar.



Innsikteriet har vært på Grüne Woche i Berlin. Den store internasjonale mat- drikkemessen er åpen for alle. Både nysgjerrige forbrukere og profesjonelle innkjøpere henter inspirasjon og utforsker mulighetene. Lik teknologimessen IFA. Norge hadde i tradisjonens tro en større paviljong. Her ble Norge markedsført som turistdestinasjon med bruk av lokale norske matprodusenter av ost, fisk, øl og akevitt. Her er noen av våre inntrykk av den grønne uken i Berlin.


Kan vi på by en stekt gresshoppe?

I store deler av Afrika og Asia har det lenge vært vanlig å spise insekter. De senere årene har flere pekt på insekter som en mattrend i mer vestlige land. Flere trekker paralleller til sushi. Vi skal ikke så mange år tilbake i tid før «rå fisk» ble vurdert som ekkelt og uappetittlig av mange. Motivene og argumentene for å spise insekter er både av en økonomisk, ernæringsmessig og bærekraftig karakter. Og, smak da.

  1. Sunnhet: Insekter blir vurdert som et godt alternativ for å redusere inntaket av kjøtt. De fleste spiselige insekter er svært rike på proteiner og har lavt fettinnhold. Mange av artene er også rike på vitaminer, mineraler og fiber. Spiselige insekter sees også på som en god kilde til nødvendige fettsyrer.

  2. Klima: Storfe og svinekjøtt produksjon representerer nær 15% av alle menneskeskapte klimagassutslipp. FNs avdeling for Food and Agriculture konkluderte i 2017 at fotavtrykket ved insekthøsting er betraktelig lavere.

  3. Bærekraft: Dyrking av insekter og larver trenger 6 ganger mindre vann og areal i sin produksjon enn storfe. For-behovet er også betraktelig mindre. Mens storfe trenger 24 kg for hver kilo protein som er produsert trenger insekter/larver kun 2 kg for hver kilo protein produsert. Det poengteres også at 80-100% av et insekt er spisbart mens andelen for storfe er nærmere 40%.

  4. Smaksvariasjon: Det finnes nær 2.000 ulike spiselige arter – og følgelig med mange tilberedningsmåter. Gresshopper er spesielt knasende og har en nøytral smak som evner å ta til seg de smakene de blir tilberedt med.

  5. Matsikkerhet: Husdyr som sau, storfe, svin og fjærkre vurderes å ha en høyere risiko for å spre sykdommer enn insekter.

Insekter stod på menyen under Grüne Woche i Berlin i januar 2020


Insekter som råvare i Norge

I Norge ser vi også at flere selskaper har etablerte seg på dette område de siste årene. På Voss har noen gründere etablert Larveriet, hvor de driver med oppdrett av melbillelarver. Achete lager insektsmel basert på sirisser mens Urbanmat på Gjøvik driver oppdrett og salg av mel basert på sirisser og melorm.


Selv om våre reisevaner har har bidratt til åpne nye kulinariske dører er den kulturelle barrieren for insekter som mat fortsatt er stor. En undersøkelse Fazer Foodservice gjennomførte i 2019 viser at kun 10% sier de ville vurdert å spise insekter for å beskytte miljøet.  Våre vaner, det at insekter sees på som skadedyr (ikke mat) og det rent visuelle/estetiske er barrierer som må overvinnes før insekter får et større fotfeste på våre breddegrader.


Sprøtt, naturlig og smaksrikt

KultSnack – leverandør av tørket frukt og bær


Markedet for nøtter har vokst i Norge de senere årene, hvor vi har sett tilvekst med bl.a. cashewnøtter, mandler og ulike nøtteblandinger. Det meste av nøttene som konsumeres i Norge er importert, selv om både hassel, valnøtt, kastanje og mandel også vokser på våre breddegrader. Utvalget av tørket frukt er på den andre siden heller begrenset. En av de spennende aktørene vi la merke til i Berlin var den tyske leverandøren KultSnack. De spesialiserte seg på tørket frukt og bær – som bl.a. kokos, ananas, bringebær, banan og mango. Råvarene kjøper de primært fra Ghana hvor åpenhet, bærekraft og økonomisk støtte til bøndene i regionen er forhold de fremhever. Det å kjenne til produktenes opprinnelse og innhold er noe vi har sett blir stadig viktigere de senere årene. KultSnacks tilby sine produkter i gjennomsiktige, hvite poser – med et rent og naturlig design.


Et ønske om å utgjøre en forskjell

Vivoo – en tysk oppstartsbedrift som ønsker å utgjøre en forskjell


Vivoo er en liten oppstartsbedrift i Berlin som har spesialisert seg på CBD olje, kakao og kaffe. God kvalitet, økologisk, bærekraft, miljø og rettferdig handel er noen av pilarene de står for – ikke ulikt det som kjennetegner kaffen til Kolonihagen her i Norge. Under mottoet «We put our planet first» er kaffen de selger – naturligvis – økologisk. Det er ikke så spesielt. Mange kaffemerker unngår bruk av gjødsel, ugress- og plantevernmidler i sin produksjon. Men, Vivoo gir seg ikke her. De har et brennende engasjement, som speiler alt fra innkjøp, forpakning og markedsføring. Det innebærer bl.a. et sterkt fokus på rettferdig handel, hvor de slår et slag for Beyond Fairtrade. Erik Winkel i Vivoo mener den tradisjonelle Fairtrade ordningen kun er et sertifikat som sikrer lokale bønder minimumstariffer. Med Beyond Fairtrade ønsker de å gå lengre i å sikre gode, økonomiske vilkår for sine leverandører. Vi kan også nevne at emballasjen de bruker på sine kaffeprodukter er miljøvennlig. Papiret er gjenvinnbart og 100% biologisk nedbrytbar og komposterbar. Som de selv sier: Ved å velge Vivoo får du ikke bare et godt, naturlig produkt – du investerer også i deres misjon for å utgjøre en reell forandring.

What do the logo Fairtrade really tell the costumer? It telles me a company has given a certain company a certificate. My understanding is that only minimums wages is being paid. We wanted to do more. We want to make the economy a little different. Not only being money and profit driven. But driven by good food and connections with the people. So transparency is important. (Erik Winkel, Vivoo)

Mirakelsoppen fra Russland

Mirakelsoppen Chaga vokser på bjørketrær


Chaga te er en «superfood» som har vært tilgjengelig i helsekostforretninger, primært som pulver og ekstrakter. Chaga er en sopp som vokser på bjørketrær. Den russiske leverandøren vi snakket med på Grüne Woche pekte på at den hadde flere helsefrembringende egenskaper, i forhold til blodtrykk og mage/tarm. Selv om Chaga blir beskrevet som en «mirakelsopp» foreligger det ingen forskning som dokumenterer at den inneholder stoffer av en medisinsk helbredende karakter. Chaga er fleksibelt og kan drikkes både som te eller kaffe, både varmt og kaldt. Fordelene med Chaga er at den ikke inneholder koffein og er rik på antioksidanter. I Innsikteriet får vi visse assosiasjoner til askeavkok som skulle ha en så helbredende funksjon på 70-tallet.

It’s good for the immune system, it contains a lot of vitamins. Most important, it doesn’t contain any caffeine, but it gives you as much energy as two shots of coffee. (Anne Tsintsadze, Chaga Chai)

—————————

Ønsker du å høre mer om hvordan vi i Innsikteriet jobber med kunde- og forbrukerinnsikt, ta kontakt med Lene (905 83 456/lene.thorsen@innsikteriet.no) eller Geir Tommy (920 14 293 /geir.tommy.hoset@innsikteriet.no)

1 visninger0 kommentarer

© 2024 Innsikteriet AS

bottom of page